Usturoiul negru, BENEFICII ZILNICE,  fără miros neplăcut
Usturoiul negru, BENEFICII ZILNICE, fără miros neplăcut
By Corneliu Simidreanu - 11 martie 2017

De ce multă lume se ferește de usturoi?

Răspunsul e simplu. Efectele lui asupra respirației fac ca cei mai mulți să il excludă din dieta zilnică. Și uite așa nu știu că pierd extrem de multe efecte benefice pentru sănătate. Este considerat cel mai puternic antibiotic natural, solutie pentru prevenirea cancerului și puternic antioxidant.

Dacă în trecut lumea îl folosea ca tratament alternativ fără a se gândi la respirația neplăcută,  astăzi puțini îl mai consumă tocmai din cauza mirosului.

Care este totuși soluția?

Usturoiul negru a apărut tocmai din această dorință de a elimina gustul puternic și mirosul neplăcut, fără ca să își piardă proprietățile terapeutice.

Este obținut în urma unui lent proces de fermentare a usturoiului alb (aproximativ 45-60 de zile), timp în care este expus la condiții optime de umiditate și temperatură prin care se generează impresionante transformări ale proprietăților lui. Aceeastă metamorfoză nu numai că produce schimbări evidente în textura, culoarea, mirosul și gustul său, dar surprinzător multiplică toate efectele benefice pe care știința le-a atribuit întotdeauna usturoiului obișnuit.

usturoi negruVracii şi medicii din vechime din Asia foloseau această metodă de a fermenta usturoiul, pentru a extrage cele mai sănătoase proprietăţi din usturoi, reducând intoleranţa la digerare şi gustul neplăcut.

Rezultatele sunt uimitoare!

Mirosul și gustul înțepător dispare , structura lui devine cremoasă iar gustul  său este delicios și rafinat. În timpul  procesului  de transformare al  usturoiului alb în  usturoi negru, au loc  numeroase reacții biochimice. Unul dintre cele mai remarcabile aspecte este cum se formează noi nutrienți și alții se potențează. Când este pus la fermentat alicina se transformă în S-alicisteină, un derivat de aminoacid care ajută la reducerea colesterolului și reduce riscul apariției multor tipuri de cancer. Usturoiul negru este plin de concentrații înalte de compuși de sulf, foarte benefici pentru sănătate. 

Ce gust are usturoiul negru?

Usturoiul negru are o savoare foarte complexă, aromatică, cu tente de lemn dulce și prună uscată, ușor afumat și dulceag. Această savoare este cunoscută în extremul orient cu termenul UMAMI, termen care tradus  înseamna gust (uma)  delicios (mi). Umami este al cincilea gust, recunoscut recent de către occidentali și se înscrie pe listă după cel sărat, dulce, acru şi amar.

Beneficiile usturoiului negru

Puternic antioxidant

Antioxidanții sunt substante ce au rolul de a reduce efectele toxice ale radicalilor liberi care afectează sistemul imunitar. Slăbirea acestuia duce la  îmbolnăviri de inimă, plămâni, creier, probleme de cancer și îmbătrânire prematură.

Usturoiul negru are o cantitate de antioxidanți de 5 ori mai mare decât  usturoiul obișnuit.

In plus, din cei 20 de aminoacizi naturali ce intră în compoziția proteinelor, usturoiul negru conține un număr de 18, printre care și cei 8 esențiali, adică cei care nu pot fi produși de organismul uman și trebuie aduși din exterior, prin alimentație.

Previne cancerul

Usturoiul este cea mai studiată plantă, fiind obiectul de studiu în  prevenția  cancerului  în  multe universități și laboratoare din întreaga lume.

Conform studiului realizat de “The European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition “( EPIC), o instituție ce investighează relația dintre dietă si cancer , consumul de usturoi este asociat cu un risc  scăzut de a avea  cancer de stomac, esofag, pancreas și sân. Usturoiul este calificat ca fiind cea mai eficient în prevenția cancerului, dintre cele 48 de alimente studiate în cadrul studiului.

O cercetare de lungă durată realizată in cadrul Iowa Women’s Health Study pe un eşantion de 41,837 de femei cu vârste cuprinse intre 55 si 69 de ani, demonstrează scăderea riscului de cancer de colon prin consumul ridicat de usturoi.

Sănătos pentru inimă

Usturoiul negru  este denumit și alimentul  inimii și al sistemului circulator. Favorizează circulația optimă a sângelui, combate rigidizarea arterelor, previne bolile cardiovasculare și cerebrovasculare, subțiază sângele și are rol vasodilatator.

Usturoiul negru asigura protectie impotriva imbatrânirii vaselor. De aceea este recomandat hipertensivilor si persoanelor cu colesterolul peste limitele normale.

Stimulează sistemul imunitar

Sistemul imunitar este responsabil de apărarea împotriva agenților patogeni ce pot afecta sănătatea organismului. Vitaminele C, B6, mineralele seleniu și mangan pe care le conține usturoiul negru sunt esențiale pentru  buna funcționare a sistemului imunitar.

Puternic antiviral si antimicrobian

Este cel mai puternic antiviral după algele albastre. Usturoiul negru este considerat un tratament natural excelent pentru tuse și răceală. Consumul lui regulat reduce riscul de infectii respiratorii superioare.

Usturoiul negru ajuta organismul să lupte cu infecţiile din corp. Conţinutul de alicină din usturoi genereaza efecte antimicrobiene, antibiotice si antimicotice. Usturoiul negru are o concentraţie mai mare la 100 de grame de S-alicisteină, un derivat de aminoacid care ajută la reducerea colesterolului şi reduce riscul apariţiei unor tipuri de cancer.

Favorizeaza digestia și  tranzitul intestinal

Usturoiul negru activează  digestia și îmbunatateste functiile organelor digestive. Poate fi asociat mancărurilor mai grase, favorizând digestia acestora. Un consum regulat îmbunătățește digestia persoanelor care suferă de afecțiuni ale vezicii biliare.

Consum

Este recomandat  un consum de 1-3 căței pe zi, preferabil dimineața pentru aportul de energie care îl poate aduce organismului. Datorită gustului dulceag, plăcut, este apreciat mai ales  de către copii.  

Nu produce nici un efect advers, dar dacă urmați un anumit tratament este bine să vă adresați medicului.

Pe lânga beneficiile terapeutice, acest superaliment are un potențial fără sfârșit ca ingredient în prepararea mâncărurilor. Poate fi folosit în salate, aperitive sau mai poate fi adăugat în paste, sosuri, orez sau în mâncare pe bază de leguminoase. Datorită gustului exotic dulceag, poate fi folosit inclusiv și în prepararea de deserturi inovatoare precum topping pentru înghețată, sau diferite deserturi ce au la bază ciocolata.