Ulei de măsline extravirgin filtrat sau nefiltrat?
Ulei de măsline extravirgin filtrat sau nefiltrat?
By Corneliu Simidreanu - 16 martie 2017

Tot mai mulți oameni sunt curioși să cunoască mai mult din lumea uleiului de măsline, a ”aurului lichid” cum i se mai spune. Nenumăratele beneficii pentru sănătate, sunt ca un magnet ce atrag în fiecare zi tot mai multe persoane pentru a începe să-l includă in dieta lor, sau să-l consume mai des.

Pe măsură ce intră în această cultură a uleiului de măsline, tot mai mulți consumatori se întreabă care ulei de măsline e cel mai autentic și bogat în polifenoli, filtrat sau nefiltrat. În acest articol pe baza unor informații primite de la producători de ulei de măsline, voi prezenta în ce constă procesul de filtrare și dacă afectează proprietățiile uleiului de măsline extravirgin ce îl consumăm.

Sucul din măsline natural

La fel ca și sucul de portocale proaspăt stors, uleiul de măsline extravirgin recent extras la rece, conține anumite impurități care sunt  particule de apă și măsline. În toate fabricile industriale mari, prima dată uleiul de măsline este extras din masa de măsline zdrobite,  într-o centrifugă orizontală care separă solidul ( pulpă, os și piele) de lichid, apoi într-o centrifugă verticală, unde lichidul este separat (uleiul de apă). În această a doua centrifugare se adaugă apă din abundență și după îndepărtarea uleiului, toată apa reziduală (denumită apă vegetală) este îndepărtată.

În morile mici, de producție limitată, centrifugarea verticală este folosită, iar în etapa finală de separare a uleiului se face prin decantarea naturală, care are ca rezultat un suc de măsline mai dens și autentic.

Ambalarea uleiului de măsline extravirgin recent produs și exclusiv prin procedee mecanice, va conține o anumită cantitate de particule de apă și corpuri mici solide de măsline. De aceea acest ulei este mai dens și are un aspect umpic tulbure, ce se schimbă treptat  de-a lungul timpului prin decantare, exact ca un suc de fructe  stors. Cu cât  este mai proaspăt, posedă un conținut maxim de clorofile și polifenoli, responsabili pentru culoarea verde și gustul evident mai amar și picant. E caracteristica principală a vitaminei E și a altor antioxidanți naturali prezenți în mod semnificativ doar în uleiurile de măsline extravirgine superioare, și mai ales în cele nefiltrate. De aceea este recomandat să folosiți ulei nefiltrat doar crud, și  nu pentru prăjit.

Ce timp de valabilitate are uleiul de măsline nefiltrat?

Impuritățile prezente în uleiul de măsline proaspăt nefiltrat,  sunt fără îndoială responsabile pentru oxidarea mai rapidă, de aceea e indicată păstrarea lui atentă, în special ferit de lumină și căldură. Prin urmare, astfel se poate păstră  într -o stare perfectă în medie de un an. Cu toate acestea, ulei de măsline brut  își urmează procesul de decantare naturală în interiorul ambalajului, și este destul de normal să apară impurități în partea de jos a sticlei sau cutiei unde este ambalat.

 Filtrarea uleiului de măsline extravirgin

În cazul în care uleiul va fi expus la lumină și căldură, de exemplu, pe un raft în supermarket sau magazin, este recomandat a se filtra și a elimina toate imputitățile, pentru o viață mai lungă,  dar în schimb se va pierde o  anumită cantitate de clorofile, polifenoli și antioxidanți naturali în special prezente în pielea și pulpa de măsline. Cu toate acestea pentru a păstra toate posibilele acești compuși naturali, procesul de filtrare trebuie să fie  complet mod natural printr-un filtru din mai multe  straturi de  celuloză (pământ de diatomee)  ce captează umiditatea și impuritățile solide. Sunt necesare mai multe straturi de filtrare pentru ca uleiul să fie curat și luminos.

Gustul uleiului de măsline extravirgin filtrat

Procesul de filtrare natural tot ce face este de a elimina micro-particule mai mult sau mai puține de apă și  măsline. Este adevărat că mirosul, aroma și gustul se  poate schimba ușor, deoarece se elimină aceste componente, și în mod inevitabil acesta scade în densitate. Este mai suav, dar cu toate acestea schimb, se asigură o mai mare valabilitate și stabilitate putându-l folosi și pentru gătit la temperaturi mult mai mari  (până la 180 ºC).

„ Pe scurt, procesul de filtrare oprește o parte din  clorofila și polifenolii conținuți de uleiul de măsline extravirgin proaspăt stors, în schimb oferă mai multă stabilitate la temperatură și prelungește  termenul de valabilitate  cu câteva luni.“

Filtrat sau nefiltrat…ce să aleg?

Depinde de ceea ce cautăm. Dacă suntem consumatori obișnuiți cu consumul crud de ulei de măsline pe stomacul gol dimineața, pe pâine sau în salate, merită consumat uleiul nefiltrat, sucul autentic al măslinelor cu cantitatea cea mai mare de polifenoli …care cu siguranță nu va avea timp să se oxideze :). Bineînțeles aici intervine și gustul fiecăruia, poate unora le place mai puțin gustul intens de măsline și iuțeala specifică a unui ulei bogat cu polifenoli. Dacă se folosește la gătit, recomandat e cel extravirgin sau virgin.

Tu alegi, dar de asemenea ai posibilitatea să le alegi pe amândouă 🙂