Cunoști diferitele varietăți de  curmale?
Cunoști diferitele varietăți de  curmale?
By Corneliu Simidreanu - 1 aprilie 2017

Curmalele sunt fructe foarte speciale cu caracteristici unice. Aceste fructe sunt considerate ca facând parte din grupa de fructe uscate, cum ar fi strugurii, prunele sau caisele uscate, dar adevărul este că acele curmale pe creangă  uscate se dezhidratează direct pe plantă. Pe lângă asta știți că există mai multe soiuri?

Recunosc că mi-a luat ceva timp pentru a aprecia valoarea curmalelor. Îmi amintesc că mai mic fiind auzind despre curmale și citind mai vreo poveste cu eroi de prin orient, imi imaginam curmalele ca fiind un fruct exotic, ceva special. Puțin mai târziu când am avut și ocazia să mânânc am rămas oarecum dezamăgit de ceea ce am gustat. Destul de mici, prea uscate, prea zaharisite. Am zis, eh așa or fi curmalele, și nu m-au mai interesat după aceea.

Recent însă am descoperit și alte tipuri de curmale (Deglet Nour și Medjoul).  Erau exact ceea ce imi imaginasem eu când eram mic despre curmale: un gust exotic, echilibrat de dulce, o mărime consistentă și textură ușor încrețită. Pur și simplu m-au cucerit. Ca urmare am început să mă documentez umpic și să descopăr că sunt mult mai multe soiuri de curmale.

Un mod generic de categorisire a curmalelor se face în termeni de textură și consistență. Diferitele soiuri și perioade de maturare oferă caracteristici diferite, care afectează  de asemenea , gustul final. 

Așadar se împart în:  moi, semi – uscate și uscate.

În general, curmalele  moi sunt cele  mai dulci și conțin mai mult zahăr, dar de obicei, toate soiurile mature din acest fruct au un procent foarte mare de zaharuri, în jur de 80%. Prin urmare, ele sunt o mare sursă de energie fiind foarte calorice.

 Deglet Nour 

Această varietate de curmale este una dintre cele mai vândute în întreaga lume. Au o piele ușor încrețită, tonuri netede și lucioase, clare și ușor translucide. Aceste curmale au o  carne mai fermă decât altele sunt semi – uscate și potrivit de dulci.

Aceste curmale pe creangă sunt 100% naturale, nefiind supuse nici unui tratament. Deglet Nour este singurul soi de curmale  care pot fi comercializate în stare naturală.  Sunt foarte apreciate pentru gustul lor autentic, exotic cu arome echilibrate cu tente de nuci și miere. Prin faptul că nu prezintă o umiditate foarte mare, se păstrează pentru o lungă perioadă de timp, fără refrigerare.

Medjoul

Curmalele Medjool sunt unele dintre cele mai apreciate pentru gustul și dimensiunea lor,  pot ajunge chiar și  la mai mult de 5 cm în lungime. Sunt extrem de dulci si foarte umede, fragede și suculente.  Aceste curmale  sunt cel mai frecvent utilizate pentru prăjituri si prepararea diferitelor dulciuri. Fiind foarte cărnoase, se pot folosi ușor pentru a se tritura și obține o pastă care poate substitui zahărul sau mierea în diferite preparate sănătoase.  Au o aromă foarte plăcută cu tente de caramel.

Khadrawy

Această varietate de curmale  este ceva mai mică decât cele anterioare, dar suculentă. Pulpa interioară este foarte moale și foarte dulce, cu o aroma care poate aminti de miere.

Umiditatea din interiorul contrastează cu pielea ce o acoperă. Atunci când fructul s-a maturizat bine, pielea este de un ton întunecat și textura devine uscată și sfărămicioasă.

Halawy   

Halawy este un alt calibru mic și au  o piele mult mai fină și delicată. Acest fruct în punctul optim de maturare, are un gust dulce caramelizat.

Nu sunt  ușor de găsit , dar este probabil , cel mai recomandat pentru a le degusta naturale, datorită texturii sale mai ușoare. Carnea este sub formă de pastă cremoasă, aproape se topește în gură . Sunt destul de similare cu soiul Hadrawi.

Barhi

Acestea sunt  unul din soiurile cel mai  complicat de  a găsi pe piață în afara regiunii lor de producție și sezonului de recoltă. Sunt consumate  de obicei, atunci când sunt încă proaspete, înainte de coacere sau  uscare naturală spre deosebire de alte soiuri de curmale. Se recoltează atunci când are o piele ferma de o culoare galben pal , și sunt  vândute și consumate în termen de câteva săptămâni.

Mozafati

Sunt unele dintre multele varietăți care se cultivă în Iran. Sunt de  asemenea  cunoscute sub numele de curmale Bam, denumite astfel în onoarea orașului cu același nume din regiunea în care sunt cultivate.

Fructele nu sunt  foarte mari, au o  formă mai plată umpic rotunjite cu pielea de  culoare foarte întunecată și strălucitoare, aproape neagră. Este una dintre curmalele  care sunt conservate natural  pentru perioade lungi de timp, de până la doi ani , fără a  se pierde practic calitățile lor. 

Deocamdată la Bio Mediteran am adus celebrele curmale pe creangă Deglet Nour, dar promitem ca în curând să aducem  mai multe varietăți. Rămâneți  aproape 🙂